Hoe ACT een omslagpunt was in mijn leven met mijn chronische ziekte

Elize staat voor haar circusmuur met jongleermateriaal en lacht blij. Ze heeft een t shirt met haar logo aan.

Een groot deel van dit artikel is eerder in het periodieke blad van de Stichting voor Afweerstoornissen verschenen.

Op woensdag 21 september 2022 was het eindelijk zo ver, ik ging mijn eerste ACT training geven voor een oefengroepje aan 5 mede-vrijwilligers van de patiëntenvereniging, de stichting voor afweerstoornissen.
In deze blog leg ik uit wat accaptance and commitment therapy is, hoe het mij geholpen heeft, hoe mijn eerste online training is gegaan en hoe deze training eruit ziet. Verder vertellen deelnemers wat hun ervaring was met de training.

 Wat is Acceptance and Commitment Therapy? 

ACT (uitspraak is in het Engels “act”) staat voor Acceptance and Commitment Therapy, een gedragstherapievorm.  
Het gaat over hoe je met moeilijke gevoelens, gedachtes en omstandigheden in het leven om kan gaan. Omdat die nu eenmaal bij het leven horen.  Er wordt niet geprobeerd om dingen op te lossen of je gedachtes te veranderen.

Bij ACT worden verschillende mindfulness processen gebruikt, die er om draaien dat je je aandacht richt met openheid, nieuwsgierigheid, vriendelijkheid en flexibiliteit.  Ook onderzoek je wat je waarden zijn, wat jij belangrijk vindt in je leven en hoe je vandaaruit kan handelen met toegewijde actie.  Dus doen wat belangrijk en het meest werkbaar is voor jou. 

“De ACT training van Elize heeft me opnieuw
een stukje bewuster gemaakt.
Dit alles gebeurde op een plezierige en relaxte manier.
Door het anders benaderen van vaak onbewuste valkuilen, die we beslist allemaal wel eens herkennen.
Bijvoorbeeld: een laag zelfbeeld of angsten (of andere moeilijke situaties), gun ik eenieder deze pure ervaring!!
Zeker het werken in groepsverband heeft meerwaarde voor mij gehad.”
M.

Waarom ACT mij wél helpt bij het omgaan met mijn chronische ziekte en vermoeidheidsklachten

ACT kwam in mijn leven door mijn eigen zoektocht om op een andere manier om te kunnen gaan met mijn chronische ziekte (CVID) en vooral met mijn vermoeidheidsklachten.
Tijdens mijn opleiding ergotherapie was ik meerdere keren zodanig over mijn grenzen heen gegaan dat ik na de afronding ervan heel weinig kon en behoorlijk depressief was.

Ik had al een keer eerder een poliklinisch revalidatietraject gevolgd en door de jaren heen meerdere fysiotherapeuten, coaches en een psycholoog gehad. Bij veel kon ik hier en daar wel wat bruikbaars oppikken maar andere werkte of alleen maar tijdelijk of zelfs uiteindelijk averechts voor mij.
Mijn natuurlijk neiging van door gaan en niet te veel luisteren naar mijn lichaam werd juist versterkt, met o.a. medische PTST en terugvallen ten gevolg.
Ik wist dat ik een andere methode nodig had.

Uiteindelijk ben ik bij revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede terecht gekomen, waar het hele behandel traject van de pijn (en vermoeidheids-) revalidatie is gebaseerd op ACT.  
In 2018 heb ik daar een klinisch behandel traject van drie maanden gevolgd, één (werk)week verbleef ik intern in het revalidatiecentrum met allemaal verschillende therapieën (allemaal dus vanuit het ACT gedachtegoed) en één week thuis waarbij je het geleerde in de praktijk probeerde te brengen.
Het was een heel zwaar en intensief traject, wat fysiek net te veel was en waar op emotioneel en psychologisch gebied veel losgemaakt werd, waarvoor ik ook daarna nog een lange tijd bij een psycholoog heb gelopen.  

De basis voor ACT was gelegd en dit was voor mij een heel belangrijk omslagpunt.

 In de jaren daarna heb ik meer hulp in het huishouden geregeld, ben ik o.a.  meer hulpmiddelen gaan gebruiken en heb ik een hond genomen. 
Daarnaast ben ik ook weer een paar uur per week gaan werken, eerst als vrijwilliger bij circus werkplaats Boost en later als docent. 
In 2020 heb ik zelf de opleiding tot ACT trainer bij Seetrue gevolg en het jaar daarop ben ik mijn eigen bedrijf gestart om als ZZP’er als circusdocent te kunnen werken, ACT coach te worden en misschien in de toekomst zelfs beide te combineren: ACTcircus. 

“Ik vond het een heel fijn team,
hoe we met elkaar samen kwamen elke sessie.
Dat is eigenlijk aan jou te danken, Elize.
Want wij als deelnemers kenden elkaar niet persoonlijk, en als jij niet zo een sfeer erin brengt en ons op ons gemak stelt, dan wordt het ook niet zo. Je hebt daar een heel groot aandeel in gehad.
  Je praat met rust, je stem draagt rust maar ook kracht uit.
Wat ik een hele mooie aanvulling vind is dat je ons ook verbeterd, je laat ons inzien van “o ja, nu nog niet maar het kan dus nog wel verbeterd worden”.
Ik heb je na elke zoom meeting ook berichtjes gestuurd
om je te bedanken.
Dit was voor mij helemaal nieuw,
ik had nog nooit van deze methode gehoord.
Er zijn echt dingen mij bij gebleven, Ik heb aan verschillende oefeningen echt wel wat gehad en die ook nog in de praktijk terug breng.
Ik wil je super bedanken voor deze sessies, je mag echt trots op je zelf zijn, want je hebt heel goed gedaan, mijn complimenten. “
P.

Hoe ziet een online ACT training er uit?

Na bijna 2 jaar ondernemer zijn en uitvogelen hoe dat allemaal werkt ben ik begonnen met het geven van mijn eerste online ACT training.

Omdat ik dit wel een spannende stap vond, wilde ik graag eerst beginnen met een oefengroepje en aangezien ik zelf zo veel aan ACT heb, leek het mij leuk om dit aan te bieden aan mede-vrijwilligers van de patiëntenvereniging. Een verkorte training van 4 sessies (ipv 6), elk anderhalf uur voor 5 deelnemers, elke woensdag van  21 september tot 12 oktober 2022.
Al 2 vrienden (van de SAS) wilde wel mee doen dus na toestemming van het bestuur moest ik nog 3 deelnemers werven, en na een berichtje in de vrijwilligersappgroep waren die aanmeldingen er binnen 2 uur. 

Het was super leuk om te doen, ik vond het elke keer wel spannend. Maar het ging goed, ik ben tevreden, weer een stuk zekerder geworden en het smaakt naar meer.  Ik wil alle deelnemers nogmaals bedanken voor hun inzet en openheid!

“Begin september kwam een uitnodiging van Elize op de vrijwilligers-app om mee te doen aan een gratis ACT training online.
Ik besloot mij aan te melden en met z’n vijven hadden we een mooi clubje.
Als ik dit schrijf hebben we net de laatste Zoomsessie gehad.
Vier opeenvolgende woensdagavonden van 19.30-21.00 uur volgden we serieus de instructies op die Elize gaf.
Daarnaast konden wij gebruik maken van de ACT-Guide app waarin Elize informatie en oefeningen plaatste.
We merkten al snel een verbindende herkenning waardoor er een veilige omgeving ontstond om open te zijn over persoonlijke ervaringen en emoties.
Lachen, huilen, overdenken, voelen kon er allemaal zijn!
De ervaringsdeskundigheid van Elize hebben wij allemaal heel positief beoordeeld!
Kortom: “Go” Elize, je kunt het verschil maken!!!”
J. K.

Mindfulness, acceptatie, zelfcompassie en echt doen wat belangrijk is voor jou

In 2021 kwam er een nieuw boek uit van Gijs Janssen, ACT in groepen, waarin een nieuw model en protocol met zes sessies voor groepen is beschreven.
Het Hoofd, Lijf en Hart model. Per onderdeel gaan we in 2 online sessies verder in op de themas die daar bij horen.

Bij het model is ook een app ontwikkeld, de ACT-guide app, waar je toegang tot krijgt tijdens de training. Daarmee kan ik voorbereidend oefeningen, huiswerkoefeningen, uitleg filmpjes en verhalen sturen. Ook krijg je een handleiding thuis gestuurd.

Plaatje in zwart-wit met rechts een mannetje met stekelhaar en links 3 corresponderende afbeeldingen met tekst: Hoofd, onderzoeken hoe je verstand vermijdt en controleert, hoe gedachten je kunnen raken en hoe je afstand kunt nemen van je verstand. Lijf, Het actief opzoeken van lastige en rare dingen, en de focus versterken op wat er in het hier en nu gebeurt, zowel in je lijf als in de omgeving waar je deel van uit maakt. Hart, Onderzoek naar, en handelen vanuit je waarden, in een zachtaardige relatie tot jezelf.

Tijdens de training ontdek je wat voor regels je verstand allemaal heeft, hoe je je daar wat losser van kunt maken en je gedachtes als gedachtes kunt zien door veel verschillende oefeningen. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende mindfulness-processen, allemaal om op een praktische manier te trainen om te kunnen zijn met wat er is.
Daarnaast ga je op zoek naar je waardes, wat jij echt belangrijk vind en hoe je vandaar uit ook kunt doen wat belangrijk is of welke kleine stapjes je kunt zetten.
Dit alles vanuit zelfcompassie en mildheid, waarbij je altijd helemaal mag voelen wat je voelt.

Podcast over ACT

Wil je meer weten over ACT en hoe mijn eerste training ging? Luister dan naar deze podcast!
Voor de stichting van afweerstoornissen maak ik met andere een podcast en in deze aflevering ben ik, samen met een deelnemer geinterviewd over de ACT training.

De toekomstige ACT groep sessies
Vanaf dit jaar (2023) begin ik met ACT groep-sessies online.
Zes sessies, 1 keer per week,
elk van anderhalf uur met 10 minuten pauze.
 Vijf deelnemers in 1 groepje.
  Op dinsdagavond.
Je krijgt toegang tot de ACT-guide app en een handleiding thuisgestuurd waarin voorbereiding en huiswerk staat.
De prijs is €250,- inclusief btw voor alle sessies,
de app en de handleiding.
Heb je vragen of wil je je aanmelden,
stuur een mailtje naar elize@actcircus.nl


Geplaatst

in

door